Prima pagină » SF, Thriller

Source Code (2011)

Publicat de pe 20 Aprilie 2011 – 19:30 | 1,572 vizualizări

Make every second count.

5637627545 159915c44b b Source Code (2011)Citind unele păreri avizate după vizionarea Source Code nu am putut decât să remarc stupefiat cât de diferită este opinia generală în comparaţie cu a mea. „M-am simţit la fel ca după Inception. Aveam o mulţime de întrebări”, „o superbitate de film” şi multe alte păreri pozitice au invadat mediul online şi, cu toate acestea, tot nu le pot da dreptate. Sunt unele filme la care nu ai cum să combaţi anumite argumente şi recunoşti că ai greşit, eventual te corectezi şi viaţa merge înainte ca într-un film pentru copii. Însă Source Code, scuzaţi-mi limbajul, este o poveste jigărită, o bucată de hârtie murdară de ulei ridicată pe aripile vântului din groapa de gunoi. Nu aş fi folosit asemenea comparaţii, cel mai probabil aş fi scris o recenzie mediocră, aş fi recomandat Source Code pentru o seară extrem de plictisitoare, dar citind opiniile ‘dumnezeiești’ ce împânzesc internetul, am simţit nevoia de a lămuri câteva aspecte care nu-mi dau pace.

Inception > Source Code

Asemănarea cu Inception este una cât se poate de tâmpită, lipsită de fundamente logice şi cel care face asemenea afirmaţii ar trebui împuşcat. Nu putem compara un film extrem de bun, o capodoperă a zilelor noastre, cu ruptenia asta de producţie care îl are în rolul principal pe Jake Gyllenhaal. S-a trezit o voce chiar să afirme „Source Code intră în categoria producţiilor post-Inception”, stârnind în mine nişte critici vehemente care ies acum la suprafaţă într-un acces de dispreţ. Să fim sinceri, să nu mai mestecăm acel ceva maro, Source Code nu are nimic original, nu aduce nici măcar a ‘revelația cinematografică’ pe care mulţi o observă. Univers paralel, transfer de conştiinţă, tehnologii revoluționare, le-am mai întâlnit pe toate şi acum 20, 30 de ani în filme. Doar pentru că aţi văzut un film la cinema şi v-a plăcut, nu trebuie să-i ridicaţi statuie regizorului Duncan Jones. Acelaşi Jones a regizat şi Moon, o dramă cu adevărat unică, dar în ceea ce priveşte Source Code, nu afirm că a eșuat, dar nu pot justifica valurile de laude aduse la adresa unei povești neoriginale ce impresionează prin nimicul apăsător.

Totuşi, despre ce e vorba în Source Code?

Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) este un pilot american de elicopter ce se trezeşte prins într-un experiment ascuns populației. Misiunea lui 5638203172 f890f0bb82 b Source Code (2011)este de a identifica un terorist ce are de gând să detoneze un dispozitiv nuclear în centrul oraşului Chicago. Însă această misiune nu este tocmai obişnuită, Stevens conectându-se de fiecare dată într-o realitate „virtuală”, într-un scenariu de 8 minute ce se repetă ori de câte ori adună cât mai multe informaţii. Source Code dezvoltă o poveste banală, la fel de obişnuită precum ideea de a face un film în anul 2011 despre călătoria în spaţiu. Avem trenul, spaţiul în care Stevens, ‘preluând’ controlul asupra corpului unui alt bărbat, desluşeşte în cele din urmă identitatea aşa-zisului terorist. Despre actorul care interpretează teroristul nu ar fi multe de spus, doar că probabil producătorii au încercat să renunţe la stereotipul deja mult prea enervant. Povestea în sine ar fi mers îmbunătăţită şi nici efectele speciale nu îi sar în ajutor. Sincer să fiu, Source Code mi-a lăsat impresia unui blockbuster marca ProTv şi, în ciuda unui deznodământ „care te încurcă şi îţi ridică mii de semne de întrebare” nu găsesc absolut nimic demn de a fi precizat şi analizat.

Da sau nu?

Nu recomand sub nicio formă Source Code, tocmai datorită faptului că nu agreez părerile pozitive despre film. Cum poţi lăuda acest mirific gunoi când nici măcar nu-l poţi numi o reciclare a stereotipurilor genului science-fiction? O reciclare ar presupune şi adăugarea câtorva idei personale, o îmbunătăţire a fundamentului pe care se axează povestea. E păcat şi să observi că Jake Gyllenhaal este singurul actor profesionist din întreaga distribuţie, în rest fiind prezenţi numai amatori cu impresii de Oscar (excepţie ar face Michelle Monaghan, cu un rol mult prea simplu pentru a o da în bară).

Nota autorului: star Source Code (2011)star Source Code (2011)star Source Code (2011)star Source Code (2011)star Source Code (2011)star Source Code (2011)blankstar Source Code (2011)blankstar Source Code (2011)blankstar Source Code (2011)blankstar Source Code (2011)

pixel Source Code (2011)

etichete: | | | | | | | |

15 Comentarii »

2 Pingbacks »

Ai ceva de spus?

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.

2992483350 4481633e19 o Source Code (2011)

Trailer

Coloana sonora(Soundtrack)

1. Source Code Main Titles
2. You Don’t Know Me
3. Eight Minutes
4. Racial Profiling
5. Coffee Will Have To Wait
6.Source Code Explained
7. Piecing It Together
8. Am I Dead?
9. One Death Is Enough
10. Colter Follows Derek
11. A Real Validation
12. I’m Gonna Save Her
13. No More Rubble Today
14. Regret And Reconciliation
15. Frozen Moment
16. Everything’s Gonna Be Okay

Descarca (Download) subtitrare

5427890166 790abfb47d m Source Code (2011)