Prima pagină » Dramă

La dolce vita (1960)

Publicat de pe 28 Septembrie 2009 – 18:22 | 2,234 vizualizări

Dulcea viata.

3962969472 fd442a2467 La dolce vita (1960)Desi a facut o multime de roluri exceptionale, Marcello Mastroianni a ramas intiparit in memoria cinefililor cu aceasta fina partitura din La dolce vita. Adesea numit de critici drept cel mai bun film al lui Federico Fellini, La dolce vita este, cu siguranta, punctul de cotitura al carierei legendarului regizor italian, deoarece este bariera care separa opera acestuia facand trecerea de la neorealismul pe care mentorul Roberto Rosselinni i l-a insuflat si expresionismul pe care avea sa il imbratiseze dupa ce isi trateaza depresia citind opera lui Carl Jung, unul dintre promotorii psihanalizei. Cred ca La dolce vita este filmul care a influentat cel mai mult operele cineastilor care i-au urmat lui Fellini. Emir Kusturica, Woody Allen, Martin Scorsese, Tim Burton, Pedro Almodovar si David Lynch il citeaza adesea pe regizorul italian ca fiind unul dintre cineastii care le-au influentat cariera. Elemente din La dolce vita le gasim peste tot, de la filmul Sofiei Coppola, Lost in Translation si pana la reclamele pentru berea Peroni. Termenul “paparazzi” este preluat tot din filmul lui Fellini, prietenul fotograf al personajului principal fiind numit Paparazzo.

Multe din filmele regizate de Federico Fellini au ca substrat elemente din propria viata a regizorului. In 1939, el a plecat din orasul natal, Rimini, pentru a se inscrie la facultatea de drept in Roma si a le face pe plac parintilor, insa adevarul este ca nu a participat vreodata la un curs. A preferat viata boema, asa ca s-a angajat la un ziar de scandal ca reporter, insa era nemultumit de faptul ca trebuia sa fie mereu alaturi de persoanele din inalta societate, pe care le gasea drept lipsite de orice fel de traire, asa ca s-a retras la timpul potrivit, spre deosebire de eroul filmului, care se complace intr-o viata plina de orgii care nu duc nicaieri. O alta sursa de inspiratie a filmului este moda din 1957, cand casa de moda Balenciaga introduce cunoscuta sack dress, caruia lui Fellini i se pare ca simbolizeaza goliciunea interioara, pentru ca este menita a arata superb pe orice trup de femeie, ascunzand imperfectiunile, determinadu-le 3962969630 3d0def3e7a La dolce vita (1960)pe doamne sa fie curajoase, stapane pe sine, dar lipsite de moralitate.

In rolul principal il vedem la lucru pe Marcello Mastroianni, necunoscut in afara Italiei la acea vreme. Producatorul initial al filmului, Dino De Laurentiis, si l-ar fi dorit pe Paul Newman in ipostaza personajului Marcello Rubini, un devorator de femei, aidoma lui Newman. Neintelegandu-se cu Fellini, si-a retras capitalul si i-a lasat cale libera lui Angelo Rizzoli, care va deveni producatorul filmelor lui Federico Fellini in anii ’60. Dupa Mastroianni sunt alese si actritele Anouk Aimee si Anita Ekberg, iar Nino Rota va compune deja celebrele acorduri pe care le vom regasi sub o forma sau alta si in urmatoarele opere ale regizorului italian.

Plasat in Roma sfarsitului de ani ’50, aflata in plina inflorire economica, La dolce vita este centrat pe viata membrilor inaltei societati vazuta prin intermediul unui jurnalist de scandal, Marcello Rubini (Marcello Mastroianni), care trebuie sa se invarteasca in aceste cercuri pentru a putea culege informatii necesare articolelor din ziar. Scenariul urmareste atat drumul jurnalistului prin aceasta societate, cat si dilemele morale cu care se confrunta, dorinta de a 3962194643 8af51f837e La dolce vita (1960)iesi de pe aceasta cale, relatiile cu diverse femei. Fellini realizeaza un tablou excelent al Romei extravagante a acelor ani aflati sub influenta unui nou stil de viata italian bazat pe consumul exagerat care duce la decadere.

Cred ca fiecare scena din La dolce vita, chiar si scoasa din context, s-ar putea transforma intr-un scurtmetraj de calitate. Filmul nu are  intriga, este alcatuit din episoade care cuprind sapte zile din viata jurnalistului Marcello Rubini. Acesta petrece o noapte cu o prostituata de lux, Maddalena (Anouk Aimee), in casa altei prostituate, in timp ce logodnica sa ia o supradoza de medicamente, astfel ca a doua zi va trebui sa o duca la spital. In Roma este primita cu mare fast o actrita din America, Sylvia (Anita Ekberg), Marcello petrecandu-si timpul cu ea. Fascinat de frumusetea ei si incercand sa o tina departe de fotografi, o va duce la Fontana di Trevi, unde are loc celebra scena in care Anita Ekberg si Marcello Mastroianni se imbratiseaza in apa rece a cunoscutei fantani, unul din simbolurile Romei. Evenimentele din viata lui Marcello continua cu deplasarea pentru un reportaj despre un fals miracol, apoi urmeaza vizita tatalui sau din Cesena, incheiata la fel de abrupt cum a inceput. Ultimele doua episoade ale filmului sunt si cele mai interesante, personajul principal degradandu-se din ce in ce mai mult dupa ce participa la o petrecere a aristocratilor, iar apoi la o orgie in toata regula.

Federico Fellini renunta la toate artificiile de constructie a personajului, pentru ca de aceasta data drama lui nu mai este la fel de importanta. Roma anilor ’60 este privita cu un acut simt critic si intreaga pelicula creioneaza un tablou complet al decadentei morale, o portretizare perfecta a unei lumi decazute, unde chiar si sufletele tari precum Steiner, prietenul intelectual al lui Marcello, se pierd cu usurinta. La dolce vita este realizat in momentul in care Fellini isi facea trecerea de la neorealism la expresionismul pe care avea sa il incerce cu mare succes in Otto e mezzo, astfel ca de la un episod la altul avem impresia ca se afla un alt regizor in spatele camerei, stilurile alternand. Cateodata camera este imobila si inregistreaza fapte si atat, asa cum am fost obisnuiti de Michelangelo Antonioni si de Luchino Visconti, alteori urmarim niste filmari extrem de complicate precum urcarea treptelor Capelei Sixtine. Fellini are tendinta de a caricaturiza (el insusi un foarte bun caricaturist), dar in La dolce vita se observa o usoara retinere catre aceasta directie, preferand o privire mai obiectiva asupra personajelor reprezentate si a evenimentelor.

Nota autorului: star La dolce vita (1960)star La dolce vita (1960)star La dolce vita (1960)star La dolce vita (1960)star La dolce vita (1960)star La dolce vita (1960)star La dolce vita (1960)star La dolce vita (1960)star La dolce vita (1960)star La dolce vita (1960)

2992483350 4481633e19 o La dolce vita (1960)

Coloana sonoră (Soundtrack) La dolce vita (1960)

2992483358 40de7d69ea o La dolce vita (1960)

2992483350 4481633e19 o La dolce vita (1960)

Trailer La dolce vita (1960)

2992483358 40de7d69ea o La dolce vita (1960)

http://www.youtube.com/watch?v=GKN1T3K1idg


2992483350 4481633e19 o La dolce vita (1960)

Download subtitrare La dolce vita (1960)

2992483358 40de7d69ea o La dolce vita (1960)
Subtitrare pentru varianta de 2 cd-uri: aici

pixel La dolce vita (1960)

etichete: | | | | | | | | | | | | |

3 Comentarii »

  • chiar si dupa atatia ani filmul asta isi pastreaza farmecul.
    offtopic: in sondajul cu cel mai bun film de razboi lipseste “band of brothers”

  • Donkeypapuas says:

    Cred că am văzut filme diferite. Filmul meu are în centru un personaj din lumea divertismentului, din cinematografie mai precis, un om scindat între efemer (ziaristică şi cinematografie) şi stabil (literatură). Totodată, un personaj care rămâne opac şi la repetatele ciocănituri în uşă ale lui Dumnezeu. Ca aproape întreaga societate, de altfel, gata să arunce în derizoriu orice. A se observa şi paralelismul dintre prima scenă, în care Marcello (din elicopterul purtând un Hristos enorm) face semne ininteligibile pentru femeia de pe acoperiş; iar în final o altă femeie îi face semne pe care Marcello nu le poate (sau nu vrea) să le înţeleagă.

Ai ceva de spus?

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.