Prima pagină » Comedie, Cronică de film, Dramă, Romantic

City Lights (1931)

Publicat de pe 25 Decembrie 2011 – 12:28 | 668 vizualizări

6532593277 a8369929df b City Lights (1931)Ideea ultimului film al lui Woody Allen îşi găseşte o foarte bună aplicabilitate în cazul de faţă. Teoria spune că fiecare om este nemulţumit de prezentul său, că doreşte să ducă un trai puţin mai diferit în raport cu valorile trecutului. E adevărat că unii dintre noi îşi doresc să vadă frumuseţea demult apusă a unei lumi de acum 50-60 de ani, dar prezentul ne face, din păcate, captivi într-un context social în care numai noi putem găsi soluţii. City Lights ne aduce în atenţie povestea emoţionantă a unui bărbat fără casă ce descoperă dragostea şi în cele din urmă se sacrifică pentru persoana iubită. Charlie Chaplin interpretează un naiv vagabond, un om care nu duce grija traiului de mâine, fiecare moment fiind o clipă plină de magie. Norocul face ca Chaplin să salveze de la moarte un om înstărit al vremii. Cei doi devin prieteni apropiaţi şi eroul nostru este la propriu târât într-o cu totul altă lume; astfel sunt ilustrate foarte bine clasele sociale, diferenţele majore dintre ele. Personajul lui Chaplin este un neadaptatat, iar bunăstarea sa temporară se datorează numai influentului bogătaş în permenență aflat sub influența fericii induse de alcool.

Cu toate că avem de-a face cu zeci de tipologii umane, cu toate că avem ocazia de a privi o societate demult apusă, nu poate fi ignorat şi aspectul romantic al filmului. City Lights poate fi încadrat drept o comedie romantică în adevăratul sens al expresiei; producţiile contemporane, în comparație cu filmul lui Charlie Chaplin, sunt nişte glume nereuşite. Însă umorul naiv, pur al poveştii capătă pe alocuri şi trăsături de dramă. Însăşi condiţia femeii de care Chaplin se îndrăgosteşte este una tragică. Femeie frumoasă, aflată în floarea vârstei, ea nu poate vedea. Traiul ei de pe o zi pe alta este asigurat, cel puţin teoretic, de vânzarea de flori la colţ de stradă. Cu toate că Chaplin are o condiţie materială inferioară, el se autodepăşeşte pentru a face rost de banii de care femeia avea nevoie pentru a nu fi dată afară din propria casă. El îşi găseşte de muncă, dar6532592945 322ac86dc6 z City Lights (1931) ulterior este concediat. Ajunge chiar să intre în ringul de box pentru nişte „easy money” aşa cum i se spusese. Soluţia finală, şi cea care dă roare, are însă un preţ ridicat.

City Lights este un film profund, cu multe critici subtile aduse societăţii din acea vreme şi la fel de multe scene emoţionante. Fie că vorbim despre iubirea în stare pură dintre personajul lui Chaplin şi frumoasa femeie nevăzătoare, fie că luăm în calcul prietenia la beţie dintre vagabond şi bogătaş, oameni din clase sociale opuse, City Lights este o lecţie de morală aplicabilă şi în prezent. Chiar regret, conform ideii menţionate în debutul recenziei, că nu am putut lua parte la evenimente care au marcat istoria cinematografiei. Avem, în prezent, obiceiul de a trăi cu impresia că totul ni se cuvine, că suntem prea buni şi prea inteligenţi pentru a aduce laude unei cauze care merită. Nu se mai fac filme precum City Lights şi cu toate că s-au înregistrat multe tentative, este dificil să reînvii stilul lui Charlie Chaplin. Nu ştiu dacă asocierea expresiei e cea mai bine aleasă, dar cinematografia pură este prezentă cu siguranţă în filmele lui Charlie Chaplin.

Nota autorului: star City Lights (1931)star City Lights (1931)star City Lights (1931)star City Lights (1931)star City Lights (1931)star City Lights (1931)star City Lights (1931)star City Lights (1931)star City Lights (1931)star City Lights (1931)

pixel City Lights (1931)

etichete: | | | | |

3 Comentarii »

2 Pingbacks »

  • [...] Cu toate că avem de-a face cu zeci de tipologii umane, cu toate că avem ocazia de a privi o societate demult apusă, nu poate fi ignorat şi aspectul romantic al filmului. City Lights poate fi încadrat drept o comedie romantică în adevăratul sens al expresiei; producţiile contemporane, în comparație cu filmul lui Charlie Chaplin, sunt nişte glume nereuşite. Însă umorul naiv, pur al poveştii capătă pe alocuri şi trăsături de dramă. Însăşi condiţia femeii de care Chaplin se îndrăgosteşte este una tragică. Femeie frumoasă, aflată în floarea vârstei, ea nu poate vedea. Traiul ei de pe o zi pe alta este asigurat, cel puţin teoretic, de vânzarea de flori la colţ de stradă. Cu toate că Chaplin are o condiţie materială inferioară, el se autodepăşeşte pentru a face rost de banii de care femeia avea nevoie pentru a nu fi dată afară din propria casă. ( sursa : http://www.cineblog.info/city-lights-1931/) [...]

Ai ceva de spus?

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.